Op dit moment is de speelplaats van PTS Boom nog een betonnen woestijn, afgezien van een zestal bomen. Om hittestress en wateroverlast tegen te gaan, de biodiversiteit te bevorderen en leerlingen een natuurlijkere omgeving te bieden op school onthardt en vergroent de provincie zo’n 202 scholen met het project ‘Groene Oases’. Een groene speelplaats in de eigen provinciale school PTS Boom kan daarom niet ontbreken.

Tegelwippen voor een veilig klimaat

Gedeputeerde Luk Lemmens overhandigde aan de directie een cheque van € 15.000 euro. Om het vergroeningstraject symbolisch af te trappen, wipte hij samen met enkele leerlingen van de afdeling Hout enkele tegels uit de speelplaats. Gedeputeerde Lemmens vertelt: “Ik ben verheugd dat PTS Boom als provinciale school ook mee aan de kar van ontharde en vergroende speelplaatsen trekt.”.

Groene Oase-label uit eigen atelier

Op het einde van elk vergroeningstraject ontvangt de school in kwestie een label dat ze aan de muur of schoolpoort kunnen hangen. Deze houten Groene Oase-labels worden gemaakt van gerecycleerde boomstammen uit provinciale domeinen en afgewerkt met een waterbestendige epoxylaag. De labels worden in het houtatelier van PTS Boom vakkundig door de leerlingen gemaakt. Eens het vergroeningsproject op z’n einde is, zullen de leerlingen hun eigen werk dus aan de muur mogen hangen, een extra kers op de onthardingstaart.  

Buitenklas en ontharding op een historische site

Binnenkort start de school met de eerste plannen te maken. Daarvoor krijgt provincie Antwerpen hulp van Regionaal Landschap Rivierenland. Ze adviseren over plantkeuze, ontwerpplannen en coördineren de werkzaamheden mee. Vermits de school op een historische site ligt, passen de werkzaamheden in het plan om de speelplaats om te bouwen naar de originele staat, maar dan wel aangepast aan hedendaagse noden zoals schaduwbomen en waterinfiltratie. “We kijken uit naar de uitwerking van deze Groene Oase, als een eerste stap in een groter plaatje,” aldus technisch directeur Wim Broos.