
Zestien kunstwerken van tussen 1511 en 1611 werden in hun oorspronkelijke context samengebracht. Het betreft altaarstukken, vaak gaat het om spectaculaire drieluiken, die ooit voor de kathedraal besteld werden door de machtige en vermogende gilden, ambachten, broederschappen en stadsmilities van Antwerpen.
De Beeldenstorm maar vooral ook de komst van de troepen van Napoleon waren kantelmomenten waarbij beeldhouw- en schilderkunst vernietigd werd of uit de kathedraal, en ook Antwerpen, verdween. Na de val van Napoleon keerden vele topstukken wel naar Vlaanderen terug, maar velen kwamen in de academies terecht, de voorlopers van musea voor schone kunsten.
De Kruisafneming van Rubens vond bijvoorbeeld zijn plaats terug. Maar onder andere Het gevecht van de opstandige engelen van Frans Floris, Sint-Lucas schildert de heilige Madonna van Maerten De Vos, De bewening door Quinten Metsijs, De prediking van de heilige Eligius van Noyon door Ambrosius Francken en Johannes de Doper predikt voor het volk van Hendrik van Balen niet. Zij behoren sindsdien tot de collectie van het KMSKA. In de overzichtstentoonstelling werden deze 16e en 17e eeuwse meesterwerken van de Antwerpse schilderschool voor ter gelegenheid van de feestelijke herdenking frontaal voor kerkpijlers op 2,7 meter hoog in frames gemonteerd, wat een historische benadering is van hoe vroeger de triptieken getoond werden.