
De zeven partners zijn Wienerberger, Tomorrowland-organisator We Are One World, Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos, de lokale besturen van Rumst en Boom en de provincie Antwerpen. Zij ondertekenden een gezamenlijke visietekst, waarin de doelstellingen staan opgetekend.
Alle partners zijn al jarenlang aanwezig in het gebied van de noordelijke kleiputten. Het gebied omvat de huidige en toekomstige kleiontginningsputten van Wienerberger. Naarmate de kleiontginning vordert, verandert het landschap er van jaar tot jaar. Dat zorgt bij sommige medegebruikers van die gronden voor behoorlijk wat onzekerheid. Een van hen is We Are One World, de organisator van Tomorrowland. Het festival zelf vindt plaats op het provinciaal domein De Schorre, maar voor de bijhorende verblijfszone Dreamville en een aantal randactiviteiten wordt het elk jaar lastiger om voldoende ruimte te vinden.
“Doordat de kleiontginningen nieuwe zones aansnijden en het seizoenale medegebruik ook grond inneemt, kwam de toekomst van Dreamville op deze locatie in gevaar”, legt gedeputeerde Luk Lemmens uit. “Gezien de positieve impact van het festival voor de streekontwikkeling kiezen we ervoor om het festival met zijn wereldwijde uitstraling in de regio te behouden. Dus moet ook Dreamville voldoende plek kunnen krijgen. Dat kan onder andere door de nabestemming van de ontginningszone van de noordelijke kleiputten te wijzigen van ‘natte natuur’ naar ‘beleefbare open ruimte met recreatief medegebruik’. In een nieuwe bestemming verankeren we eveneens dat Dreamville jaarlijks mogelijk blijft. Essentieel is dat we de open ruimte na afloop van de ontginning behouden. Om het verlies van de huidige nabestemming ‘natte natuur’ in het gebied te compenseren, zoeken we elders in de Rupelvallei compensatiegebieden om dezelfde oppervlakte aan natuur te creëren. De werkgroep heeft hiervoor al enkele mogelijke zones geïdentificeerd. Deze gaan we nu verder onderzoeken.”